tiistai 14. heinäkuuta 2015

Asian vierestä (lomablogi). II

Firenze, day 2.

14.7.2015

Aamupalan jälkeen kävely rautatieasemalle. Päätimme ostaa junaliput huomiselle matkalle Cattolicaan  etukäteen.
Rautatieaseman vieressä on, eli siinä kiinni (idän puolella) on bussiasema. Kätevää.
Bussilla 13 pääsee Piazzale Michelangelo´lle eli tänne:

...kukkulalle, näköalatasanteelle, josta avautuu loistava näkymä kaupunkiin. Aivan must jos täällä tulee käymään. (joo, on se vinossa tuo tiukempi kuva Santa Maria del Fioren katedraalista. So?!)
Näköalapaikalle voi myös kävellä. Siitä vaan. +35 asteen helteessä me otimme mieluummin bussin, jossa oli toimiva ilmastointi. Alaspäin oli helpompi mennä.

Alas kohti Ponte Vecchio´ta. Valmistui vuonna 1334 ja on ainoa Firenzen silloista, jota saksalaiset eivät tuhonneet toisen maailmansodan aikana. Jotkut lähteet kertovat, että silta säästettiin Hitlerin suoralla käskyllä.
 Tarinat kertovat, että termi "konkurssi", "bankruptcy" olisi syntynyt nimeenomaan kyseisellä sillalla.
Keskiajalla sotilaat hajoittivat niiden myyjien myyntipöydät, joilla ei ollut varaa maksaa pöydän vuokraa. Bancorotto = broken table.

Mitä? Vesimittari? Pentti Karppinen? Näkymä "konkurssisillalta" länteen...
Silta ja sen välittömässä läheisyydessä sijaitseva Uffizin palatsi houkuttelee turisteja paljon. Siis oikeasti paljon. Heinäkuussa. +35 asteen helteessä.
Uffizin palatsissa toimii maailman toiseksi suurin ja vaikuttavin taidegalleria. (Louvre Pariisissa on nro 1.) Rakennus on valmistunut 1500-luvulla ja rakennettiin aluksi virastotaloksi! Ei, minulla ei ole kuvaa rakennuksesta. Se ei vaikuttanut ulkonäöllään. Sisätilat olisivat olleet taatusti jotain muuta, mutta taidegalleriaan oli vähintään kahden tunnin jono. Ulkona. Paahteessa. Kiitos ei.

Uffizin palatsin kupeessa on Piazza del Signoria ja Loggia dei Lanzi, hämmentävä avoin näyttelytila upeine antiikinajan ja renessanssinajan patsaineen. Tämäkin 1500-luvulta. Michelangelo ehdotti aikoinaan, että pylväsarkkitehtuuri olisi kiertänyt koko aukion ympäri.
Tässä Perseus ja Medusan irtileikattu pää. Patsaan tekemiseen meni lähes kymmenen vuotta. Benvenutto Cellini joutui valaamaan pronssipatsaan useaan otteeseen erinäisten ongelmien vuoksi. Lopputuloksestakin jäi uupumaan oikean jalan kolme varvasta, jotka lisättiin patsaaseen myöhemmin.
Loggia dei Lanzin patsaat ovat brutaaleja ja hämmentäviä. Must see patsaista pitäville.

Neptunuksen suihkulähteestä oli vedet loppu ja sekös tätäkin kaveria harmittaa. Tai sitten kerubi kiroaa munat vaahdossa turistimäärää.

Santa Maria del Fiore. Firenzen tuomiokirkko, omistettu neitsyt Marialle (1300-1400-luvulla valmistunut). Tämän suunnitellut arkkitehti on varmaankin keksinyt myös viivottimen ja harpin. Selkeitä linjoja ja täysin ällistyttäviä yksityiskohtia.
Emme menneet sisälle. Sehän nyt on vain kirkko, haloo?! (jonot: + 2 h)
Katedraalin kupoli kurkkii aika monen kadun ja kujan päässä kuin mikäkin herranpelkoa pakanoihin painostava arkkitehtuurinen ilkimö.

Heinäkuussa Firenzen pakollisiin taidegallerioihin ja museoihin on niin pitkät jonot, ettei ainakaan näin lyhyellä käväisyllä ole mieltä jäädä jonottamaan. No, ainahan tänne pääsee uudestaan.

Ennen illan rientoja: Grappa di Brunello. Hyvää!
Huomenna kohti Adrianmeren rannikkoa, eli matka vie Cattolicaan. Jee!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti