keskiviikko 15. heinäkuuta 2015

Asian vierestä (lomablogi). III

Firenze - Bologna - Cattolica

15.7.2015

Aamu. Firenze koettu hyvin pieneltä osin. Eilisen kävellyt kilometrit tuntuvat jaloissa.
Yövyimme hotelli Arielessa. Niin kuin moni pienistä hotelleista, tämäkin on paikallisen museoviraston suojeluksessa.
Hotellin aula. Rakennuksen suojelu tarkoittaa sitä, ettei ilmastointia voi asentaa kuin tiettyjen ehtojen mukaan, tiettyihin tiloihin. Onneksi itse hotellihuoneet kuuluivat noihin tiloihin. (joskin säätö mahdollisuus oli min. +25 astetta)

Aamiaisbuffa. Ei, tämä soppakulho ei ollut käytössä, mutta kuvastaa sitä sisustustyyliä, mitä koko hotelli edusti.
Aamiaispöytään voisi poimia appelsiineja suoraan puusta.

No niin, siis Cattolicaan - tai ylipäätään Italian itärannikolle - ei pääse kuin Bolognan kautta. Siis junalla jos mennään. Syynä on Apenniinien vuoristo, jota kutsutaan Italian selkärangaksi. Se on 1400 kilometriä pitkä vuorijono, kulkien aina Alppien juurilta luoteis-Italiasta Sisiliaan asti. Ja siksi myös junamatkalla Firenzestä Bolognaan (lausutaan: Bolonja) ei näe maisemia. Tunnelissa nimittäin mennään lähes koko matka. Kartasta näkee hyvin, minkälaisen lenkin joutuu tekemään.
Tätä hubaa ei voi Suomessa enää harrastaa. Italialainen paikallisjuna ja sen ilmastointi: ikkunat auki. Ja heti on joku skandinaavinen kalpea apina ikkunasta roikkumassa. Selfieitä räpsii, moukka.
Bologna itsessään olisi loman arvoinen kohde. Alueelta (Emilia-Romagna) tulee Parman kinkut, Parmeggiano-juustot ja tietenkin Bolognese-kastike. Kastikkeen alkuperäinen nimi on Ragù tai ranskaksi ragoût, väännöksiä verbistä ragoûter: Ruokahalun edistäjä. (tai jotain)

Okei, okei. Perille päästiin. Paikallisjunassa oli n. +45 astetta lämmintä, mutta sitähän sitä täältä tultiin hakemaan.
Cattolica on suhteellisen nuori lomapaikka. Ensimmäisenä - varteenotettavana "turistina" tänne eksyi Napoleonin veli, Lucien Bonaparte vuonna 1823, jota ärsytti meluisa pohjoinen naapurikaupunki Rimini.
 Hoo! Joku rillaa! Piazzale i Maggiolla humppa raikaa ja paikalla on jonkin näköiset grillifestarit. Me like!
Cattolica näyttää - näin ensimmäisen illan ihmettelyllä - eläväisemmältä (ja kalliimmalta) kuin Rimini. Huomenna rannalle. To be continued.






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti